Blaga: Solicitarea premierului e constituțională; o declarație politică nu se supune votului

Blaga: Solicitarea premierului e constituțională; o declarație politică nu se supune votului
Președintele Senatului Vasile Blaga a declarat, joi, că solicitarea premierului Victor Ponta de a prezenta în Parlament o declarație politică privind problemele de pe agenda UE este constituțională și a precizat că o declarație politică nu se supune votului Parlamentului.
Publicat: 24/05/2012, 14:35
Actualizat: 26/06/2013, 20:48

Președintele Senatului Vasile Blaga a declarat, joi, că solicitarea premierului Victor Ponta de a prezenta în Parlament o declarație politică privind problemele de pe agenda UE este constituțională și a precizat că o declarație politică nu se supune votului Parlamentului.

„Ceea ce cere (Victor Ponta – n.r.) este constituțional. (…) O declarație politică este o declarație politică, nu se supune votului”, a precizat Vasiel Blaga, într-o conferință de presă.

El a spus că va prezenta această solicitare a lui Victor Ponta în Birourile Permanente ale celor două Camere și că nu crede că va fi cineva împotrivă.

Întrebat dacă din punct de vedere regulamentar se poate propune în Birourile Permanente o altă formulare, o solicitare a unui mandat din partea Parlamentului pentru Victor Ponta de a reprezenta România la Consiliul European, Vasile Blaga a precizat că grupurile parlamentare ale USL pot să propună în plen un proiect de hotărâre pe această temă, care va fi supus votului Parlamentului.

„Dacă în plen vor grupurile parlamentare ale USL să propună o hotărâre a Parlamentului, da, se poate propune, sigur se va vota și, în funcție de ce va conține, ne vom rezerva dreptul să o atacăm la Curtea Constituțională”, a mai spus Vasile Blaga.

El a arătat că, în opinia sa, din punct de vedere al Constituției, șeful statului este reprezentantul statului român și el ar trebui să reprezinte România la Bruxelles.

Premierul Victor Ponta cere, în scrisoarea adresată Parlamentului, să prezinte în plenul comun o declarație privind problemele aflate pe agenda UE, nesolicitând și ca Legislativul să adopte o decizie privind mandatul și reprezentarea României la Consiliul European.

Scrisoarea a fost prezentată, joi, de către președintele Senatului, Vasile Blaga, într-o conferință de presă susținută la seidul PDL.

Blaga a anunțat că a primit o scrisoare din partea premierului în care acesta precizează că, în temeiul articolului 107 alineat 1 din Constituție, dorește să prezinte Parlamentului „o declarație referitoare la problemele actuale aflate pe agenda UE și obligațiile ce revin României în baza acestora”.

„Față de importanța temei în discuție, îmi exprim dorința și vă rog să fiți de acord ca această declarație să o prezint în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului”, se mai arată în scrisoarea premierului Ponta.

El menționează că data și ora la care să se adreseze Parlamentului urmează să fie stabilite în cadrul Birourilor permanente reunite.

De altfel, scrisoarea este adresată Birourilor, iar Blaga a precizat că a înaintat-o Biroului permanent al Senatului.

Conform articolului 107 alineat 1 din Constituție, premierul prezintă Camerei Deputaților sau Senatului rapoarte și declarații cu privire la politica Guvernului, care se dezbat cu prioritate.

Premierul Victor Ponta a anunțat, miercuri, că va trimite Parlamentului, în cursul zilei, scrisoarea prin care va solicita organizarea unei ședințe comune de plen în care să fie adoptată o decizie privind mandatul și nivelul de reprezentare a României la Consiliul European.

„Este vorba de prezentarea în fața Camerelor reunite a principalelor teme aflate pe agenda europeană și a obligațiilor pe care România trebuie să le îndeplinească rapid, fie că este vorba de Schengen, de Mecanismul de Cooperare și Verificare, discuțiile privind fondurile structurale și politica agricolă comună și toate celelalte teme care apar în această perioadă ca fiind stringente pe agenda europeană”, a spus Ponta.

„Intenționez să mă adresez Parlamentului și aștept ziua și ora când va fi organizată o ședință comună în plen pentru a prezenta această Declarație”, a mai spus Ponta, arătând că Parlamentul va trebui să emită un mandat de reprezentare a României la UE.

Premierul a anunțat, luni, că va solicita Birourilor permanente ale Senatului și Camerei Deputaților să organizeze un plen comun în care Parlamentul să decidă mandatul pentru Consiliul European și pe cel pe care îl consideră îndreptățit să reprezinte România la summit-ul din 28 iunie.

Ponta a precizat că el și președintele Traian Băsescu au poziții divergente în ceea ce privește reprezentantul României la Consiliul European și a explicat că la Consiliul European se discută teme care țin de activitatea Executivului și a subliniat că opinia sa este că România trebuie reprezentată de primul-ministru.

Președintele Băsescu a fost întrebat de jurnaliști, în conferința de presă de la finalul reuniunii informale a Consiliului European, miercuri noaptea, la Bruxelles, dacă îl vor vedea la reuniunea din 28 iunie.

„De ce? Nu veniți?”, a răspuns Băsescu, râzând.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Lege nouă pentru cei care stau la bloc. Va fi interzis pentru administratorii de bloc...
Interdicții pentru șoferi. Încălcarea legii se sancționează cu închisoare
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×